неделя, 15 април 2012 г.

Великденска битка с вълшебни яйца

Христос Воскресе! С пожелания за здраве, щастие и благоденствие!

От доста време обмислям да споделя моя начин за създаване на вълшебни великденски яйца. Това трябваше стане още в четвъртък вечер, най-късно в петък сутрин, но май не дооцених всички обстоятелства. Не прецених, че в четвъртък вечер съм на концерт на децата, а в петък сутрин ще пътуваме към дома на родителите ми, където цялата фамилия от девет човека ще разполага само с един компютър и два лаптопа, до които достъпът ще е значително затруднен поради "неотложните" нужди на хлапетата.
И все пак, макар и късно,  реших да не се отказвам и да споделя технологията за направата на тези интересни яйца.

Интересните шарки се правят с люспите от 1 кг лук, които се нарязват с ножичка на ситни парценца /децата могат да са много добри помощници при рязането/. Използвам бели яйца, защото шарките се отпечатват по-контрастно. После всяко яйце се мокри с вода, овалва се в нарязаните люспи и се стяга в парче от дамски чорапогащник /преди това щедро се слагат допълнително лучени люспички върху чорапа/.


 После яйцата се сваряват по обичайния начин, но отделно от останалите, защото от лука водата се боядисва в жълто и ако има и други яйца, те също ще пожълтеят. Не препоръчвам да се правят повече от 15 яйца наведнъж, първо защото рязането на люспите ще отнеме много  време и второ - защото яйцата ще потъмнеят много. След сваряването, както са опаковани, се боядисват. Препоръчвам боядисване най-вече в синя боичка, защото стават най-ефектни. Лилавото, за моя изненада, също се оказа добър вариант. След боядисването яйцата се оставят да си "починат" няколко минути, защото ако се разопаковат веднага е възможно шарките се развалят.
След това чорапът и люспите се махат и......
имаме вълшебни яйца. Честно казано красивите шарки не са много полезни във великденските яйчени двубои, но пък по хубост всички останали яйца им отстъпват. Освен може би това специално яйце с щъркел, което моята племенница направи


 Е, това беше.
Хубав, светъл и усмихнат празник!



9 коментара:

  1. Ех,че са красиви!!!Благодаря ти, че сподели технологията, догодина и ние ще се пробваме:) Пожелавам ви вълшебен празник с вълшебните яйца. А яйцето със щъркелчето е много сладко:))

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни яйца! Не бях виждала тази технология и благодаря, че я сподели :-) Със сигурност ще я приложа догодина :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Mного са красиви тези яйчица! Станали са наистина вълшебни! Честит празник на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Во истина возкресе!
    Много зареждащо и вдъхновяващо! Яйцата наистина изглеждат вълшебни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Воистина Воскресе! При теб е толкова хубаво и вълшебно, че ми се иска да си стоя тук цял ден! Благодаря за споделената вълшебна рецепта! Истинска красота!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря много, че сподели тази страхотна технология. Яйцата ти са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че моите шарени борци са ви харесали :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни резултати от вълшебната ти технология,браво и благодаря!Правила съм го без рязането и тогава няма този страхотен "Кандински"ефект!!!Хубава седмица!:))

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни резултати от вълшебната ти технология,браво и благодаря!Правила съм го без рязането и тогава няма този страхотен "Кандински"ефект!!!Хубава седмица!:))

    ОтговорИзтриване