Та за сладкиша - това е първия сладкиш, който направих. Това е и сладкиша, който правя най-често. Има си причина - става бързо, вкусен е и няма какво да му се обърка.
Рецептата е такава, че съотношенията винаги са точни - използавм като мярка две еднакви чаши - за сухите и за мокрите съставки. Не е необходим миксер или дълго бъркане.
Ето и необходимите продукти:
- 1 ч. ч. кисело мляко;
- 1 ч. л. хлебна сода;
- 1 / 4 ч.ч. олио;
- 1 ч. ч. захар;
- 1 яйце (в оригиналната рецепта е без яйце, но аз го прибавям за разкош :))
- 3 с.л. тъмно какао;
- 1 ч. л. канела;
- чаша и половина пресято брашно;
- 1 ч.ч. едро счукани орехови ядки.
Правенето на глазурата не е задължително. Сладкишът е пак толкова вкусен и ако само се поръси с пудра захар.
Начин на приготвяне: Хлебната сода се обърква с киселото мляко. Като шупне, се прибавят останалите продукти. Готовата смес се изсипва в правоъгълна тавичка и се слага в загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути. Проверява се дали е готово с помощта на дървен шиш или клечка за зъби - набожда се в сладкиша и ако излезе чист, значи сладкишът е готов.
Отделно на слаб котлон се стопява маслото, в което прибавяме останалите продукти за глазурата. Готовата глазура се нанася върху поизстиналия сладкиш.
Следващите стъпки са ясни - нарязване и ммм....
Няма коментари:
Публикуване на коментар