понеделник, 3 декември 2012 г.

Малки и сладки

В днешната публикация показвам топки (по-скоро топченца) за елха от мъниста и дантела, направени по урочето на Вили от Виолетовото облаче. Тъй като не можах да намеря големи дървени мъниста, каквито са препоръчани в урока, използвах червени. Няколко от мънистата боядисах предварително със сребърна акрилна боя и също се получи добре, но самият процес на боядисване доста забавя цялостната направа на украсата, поради което повечето топки си останаха червени.

Вили много добре е обяснила процеса на правене на мини-украсата и го е онагледила с фото урок, затова аз само ще маркирам: необходими са големи мъниста, дантела, шапчици за бижута, тел (аз ползвах метални пръчици за бижутерия тип топлийки), игла и конец, ножица, силиконов пистолет, клещи и тънък шнур или панделка за окачването. Изрязва се кръгче от дантелата, достатъчно голямо, за да побере мънисто. Тропосва се по края с конец и се свива като кесийка, в която се пъха мънистото. Стягя се отгоре и излишната дантела се изрязва, като крайчетата се прибират с малко силикон. Телената пръчица се промушва през шапцицата за бижута и с помощта на клещи се прави ушенце от горната страна (ако се прави от обикновена телена пръчица, а не тип топлийка, ще е необходимо да се направи ушенце първо от долната страна ). Най-накрая с помощта на силикон шапчицата се залепя за мънистото и през теленото ушенце се прокарва тънък шнур или панделка.
Още нещо: първоначално опитах да направя топчетата с релефна дантела, каквато имах у нас. Оказа се, че не е много удачен избор, защото стои грубо на толкова малко топче. После си купих  10 см  гладка ластична дантела и нещата се оправиха.
Това май е всичко.
Хубав и усмихнат ден!


3 коментара: