В повечето семейства календарът за правене на зимнина е един и същ всяка
година. И в нашето семейство е така, макар че в "календара" ни има
всичко на всичко три сигурни събития, едно от които е правенето на
вишновка. Тя всъщност не е зимнина в истинския смисъл на думата, но тъй
като все пак става дума за обработка на плодове и консумацията и е
отдалечена във времето, намирам някакви общи белези.
Тук ще споделя моята рецепта и ще покажа няколко снимки от процеса на приготвяне.
Продукти за един буркан от 1,7 л: около 1 кг изчистени от костилките и дръжките вишни; 400 г захар, 500 мл ракия, 4-5 вишневи листа.
Първоначално вишните се изчистват от костилките и дръжките. Махането на костилките не е задължително, но аз го правя, за да мога после да прибера плодовете във фризера.
После слагам вишните в буркана, докато запълнят 2 / 3 от обема му. Следва прибавянето на захарта и заливането с ракията.
Най-накрая се слагат вишневите листа, бурканът се затваря и се оставя на тъмно в продължение на 35-40 дни или докато захарта се разтопи. От време на време може бурканът да се разклаща, за да се ускори топенето на захарта. Най-накрая течността се прецежда и вишновката се налива в тъмни бутилки, където е готова по всяко време да стопли и отпусне и най-стресирания консуматор (това последното е специално за дамите от моето обкръжение, които чакат публикацията и новата вишновка с нетърпение)
Това е от мен. Хубава и спорна седмица на всички!
Ох,ох,ох, как я обичам тази вишновка! Страхотна е за сгряване и за сладкиши, но най-вече за оправяне на настроението в хладните дни! Благодаря,че сподели рецептата си с нас:)))
ОтговорИзтриванеЗа нищо! За мен беше удоволствие :)
ИзтриванеМайка ми прави всяка година - вишновка и малиновка :) Чудесно питие за женска компания и дълго бърборене!
ОтговорИзтриванеПривет, благодаря за споделената рецепта, сега попадам на нея. Имам въпрос, мога ли да се опитам да направя подобно нещо със замразени вишни? Изпуснала съм сезона, а имам един пакет :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Привет! Никога не съм опитвала да правя вишновка със замразени вишни, но ми се струва, че ще се получи добре, защото при замразяването и сока и аромата би следвало да са се запазили, а махането на костилките не е задължително. Не съм сигурна дали после вишните ще са годни за повторно замразяване, но със сигурност ще са вкусни за бърза консумация. Ако опиташ, моля те, сподели резултата. Успех! :)
ИзтриванеПривет, благодаря ти, смятам да опитам, така или иначе нищо няма да загуба, защото не ми хрумва за какво мога да ги използвам :)
ИзтриванеПоздрави
Привет и благодаря за рецептата/и на Вики която ми я препрати :)/ Да попитам каква ракия използвате и предполагам вишните са 1 кг след изчистването от костилки и дръжки. Бла
Изтриванегодаря :)
Ракията, която използвах, е домашна. Някои казват, че няма значение, но внимавам ракията да е хубава /да не е прегоряла, кисела или нещо във вкуса и да не е наред/, няма значение от какви плодове. Иначе меря вишните след изчистването да са 1 кг. Със сигурност може и с по-малко, но на мен ми харесва точно концентрирания плодов вкус с алкохолна нотка :)
Изтриване