понеделник, 6 февруари 2012 г.
Овесени бисквитки с орехи и сушени плодове
Днешната публикация започвам с уговорката, че тези бисквитки не са просто „нещо сладко за похапване”, а имат специално предназначение – сервират се с плато от сирена и вино. Идеята за тях взех от януарския брой за 2010 г. на списание Good Food и въпреки че ги набелязах за правене още тогава, едва сега намерих време и повод да ги пробвам и трябва да призная, че това двугодишно забавяне е голяма грешка от моя страна. Тук ще дам продуктите и количествата, с които аз правих сладките, но ще посоча в скоби и оригиналните съставки, така, както са дадени в списанието .
Продукти:
1 / 4 ч. л. бакпулвер;
4 с.л. прясно мляко;
3 / 4 от 250 г пакет краве масло, меко /или 175 г меко краве масло според оригиналната рецепта/;
120 г кафява захар /или 100 г. обикновена захар според оригиналната рецепта/;
300 г фини овесени ядки;
140 г пълнозърнесто брашно;
60 г. общо нарязани стафиди и кайсии /50 г стафиди, едро накълцани, според оригиналната рецепта/;
60 г. орехови ядки, ситно счукани /50 г в оринигалната рецепта/
Начин на приготвяне:
Бакпулвера се разтваря в млякото. Мекото масло и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Постепено започва прибавянето на другите продукти като бъркането вече е с лъжица – овесените ядки, брашното, сушените плодове, орехите и млякото. Омесва се твърдо тесто.
Загрява се фурната на 180 градуса. Тестото се прехвърля на набрашнена повърхност и се разточна на лист с дебелина 1 см. С формичка или чашка се изрязват 5 см кръгчета, които се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се около 15 мин до леко златисто. След изстиване се поднасят с плато от сирена.
В списанието пише, чемогат да се изпекат до два дни предварително и да се съхраняват в плътно затворена кутия, но при нас този вариант е неприложим, защото по-малко от 24 часа след изпичането от сладкишчетата останаха само снимките. На мен ми се получиха 42-43 бисквитки.
Тъй като правенето на сладките е много лесно и сравнително бързо, мисля да ги внедря за постоянно в семейното меню. Струва ми се, че следващия път ще сложа поне 80 г сушени плодове, като към стафидите ще прибавя боровинки или сушени сливи за цвят или пък ще потърся тъмни стафиди, които да контрастират на останалите продукти.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар