вторник, 30 декември 2014 г.

След Коледа и преди Нова година

Здравейте, мили хора! За съжаление тази година не успях да осъществя плановете си за коледен маратон по картичкоправене. Не направих нито една коледна или новогодишна картичка. Малко ми е криво за това, защото имах няколко идеи, които щеше да ми е приятно да осъществя, но за сметка на това прекарах повече време със семейството и обърнах по-голямо внимание на момичетата.  Имах изяви като хореограф, репетитор, сладкар, фотограф и шивач,  т. е. в свободното време бях 100 % майка :)
Днес ще ви покажа някои от кулинарните ни постижения. Най-сполучливи станаха коледните  ванилени  мини къщички. Ето ги и тях:


От няколко години насам у нас правим опити да направим мини коледни къщички. Първоначално правихме шаблончета от картон за стените и покрива, които изрязвахме със скалпел от тестото, но вече се снабдихме с истински 3D формички за сладки. Минахме и през няколко варианта на тестото, като последно адаптирахме рецепта от блога "Кулинарно - в кухнята с Йоана".

 Ето и продуктите:
  •  300 г меко масло
  •  240 г пудра захар
  •  2 жълтъка
  •  3 супени лъжици прясно мляко
  •  1 супена лъжица ванилова есенция
  •  600 г брашно
Отделно за айсинга, необходим за слепването на къщичките, са необходими 1 белтък, 1 ч.ч. пудра захар и 1 ч.л. лимонов сок.

Начин на приготвяне:
Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер, докато маслото побелее. Добавят се постепенно жълтъците, прясното мляко и ванилията. По малко се добавя брашното и се замесва меко тесто, което се меси докато стане гладко и не лепне. След това тестото се поставя в набрашнен найлонов плик /или се увива в стреч фолио/ и се оставя в хладилник за 30-40 минути.
Около 1/4 от тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 3 мм. Изрязват се стените и покривчетата на къщичките /за една къщичка са необходими две еднакви странични стени, предна и задна стена, както и две еднакви части за покрив - има много готови шаблончета, само напишете в Гугъл mini gingerbread house template/ . Частите се подреждат в тава върху хартия за печене. Изрезките от тестото се събират и заедно с нова четвъртинка от студеното тесто се оформят на топка, която отново се разточва и се изрязват още стени и покривчета. Процедира се така докато свърши тестото.
Частите се пекат в предварително нагрятата фурна на 180°C за около 10 мин. Готови са, когато краищата им започнат леко да порозовяват. След като се извадят от фурната се оставят за няколко минути в тавата. Към сглобяване на къщичките се пристъпва след пълното охлаждане на частите.
За слепване на къщичките се прави глазура от разбит на пяна белтък заедно с 1 ч. ч. пудра захар и 1 ч.л. лимонов сок. Полученият айсинг се покрива със стреч фолио и се съхранява в хладилник докато дойде време да се използва.
Част от айсинга се слага в малък найлонов плик, на който се отрязва дупчица в единия край. Първоначално се залепят четирите стени, след това се поставя покрива, а рисуването на прозорчетата и керемидите на покрива се прави след като сглобките на къщичката са изсъхнали. Момичетата вече правят украсата със затворени очи.
От посочените по-горе продукти се получават 28-30 къщички с размери около 5 х 5 х 5 см.
Подобни къщички, само че от медено тесто, правихме за коледния базар в училището на децата. Опитът ни показа, че е добре тестото да е без набухватели /или набухтавели, както казваме у нас/, защото покривът приляга по-добре. Ето и снимки от приготовленията-моята работа беше да замеся тестото и да снимам - всичко останало направиха госпожиците. Светлината беше ужасна, но все пак трудовият ентусиазъм се вижда.





Това май беше всичко.
Благодаря, че наминахте!
Весело посрещане на Новата година!

сряда, 10 декември 2014 г.

Снежно с домашно правен стенсил

Добър вечер, мили хора! Най-накрая дойде ред да извадя материалите за зимни картички. Всъщност картичката беше предназначена за рождения ден на моя колежка и приятелка, но ми се стори по-удачно за сезона вместо цветенца и листенца по картичката да има снежинки и брокати. Ето какво се получи:
Сладкият пингвин е  от Dilly Beans Stamps. Оказа се много подходящ за пейпър пийсинг. Фонът е правен с дистрес мастила и напръскан тук-там ембосинг емайл, а кръглите снежинки по него със структурна паста, поръсена с прозрачен брокат. Надписът е правен с папка за релеф върху оризова хартия и допълнително подсилен от задната страна с бял гел-химикал.
За направата на шаблона /стенсила/ със снежинките използвах дебела пластмасова плака от една прозрачна кутия от ЛИДЛ и инструмента за айлетс, с който продупчих три размера дупчици. Не стана съвършено, но върши добра работа.Ето и материалите, с които правих фона на картичката:


Ще включа картичката в следните предизвикателства:
Simon Says Wednesday Challenge - Bling it On
Dilly Beans Challenge-Winter Holidays
Inky chicks- Challenge #44 (Winter Wonderland)
A Creative Romance-Anything goes
ALBC - Anything goes.....but NOT ChristmasТова май е всичко.
Благодаря, че наминахте!
Хубава и спокойна нощ на всички!